Teraszburkolat.net - ismerje meg teraszburkolat típusainkat. Fa teraszburkolat, UPM teraszburkolat és Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat min?ségi alapanyagokból.
Teraszburkolat.net főoldal
 
Teraszburkolat kalkulátor   Ajánlatkérő űrlap   Kapcsolat   Kapcsolatfelvétel
Betűméret növel / csökken

Nyitoldal / Bonobo WPC teraszburkolat / WPC teraszburkolat ismertető / Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat használati útmutató

Bambusz-műanyag teraszburkolat használati és karbantartási útmutató


A Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat 60%-ban bambuszrostból, 30%-ban polietilénből és 10%-ban egyéb újrahasznosított anyagból készül. Alapanyagainak köszönhetően rendkívül környezetkímélő megoldás. A Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat lakossági felhasználásra alkalmas. A Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat járófelülete, párnafái és oldaltakarói egyaránt 5700 mm hosszú szálanyagban kerülnek gyártásra, azonban a lerakásnál a javasolt legnagyobb szálhossz - színtől függően – 1800–2200 mm. Az egyes szálak között hosszanti irányban (!!!) 4-5 mm hézagolás szükséges, közvetlen illesztésük nem javasolt. Ennek oka, hogy a nagy hőmérsékletkülönbségek hatására a hőtágulás következtében a megadott méretnél nagyobb egybefüggő szálak vagy hézagolás nélküli illesztés (sorolás) esetén púposodás vagy repedés keletkezhet.

Párnafázás akár saját anyagára, akár a gyártó által ajánlott bambusz-műanyag teraszburkolat párnafákra, akár bármilyen, erre alkalmas fűrészárura történhet, de a legnagyobb áthidalási távolság minden esetben 300–350 mm. Ennél ritkább párnafázás esetén a járófelület terhelhetősége exponenciálisan csökken, a repedések, törések valószínűsége jelentősen nő. A párnafák lerakása a terasz lejtésének irányával párhuzamosan történjen, annak érdekében, hogy a csapadék távozását ne akadályozzák. Mind a megmunkálás előtti, mind az előfúrt párnafák és járófelületek esetén rakodás során különös figyelemmel kell eljárni: rövidebb szálak esetén mindkét végén emelve, hosszabb szálak esetén még középen is alátámasztva történhet a mozgatás, mivel a bambuszpor alapanyagú szálakon – ettől eltérő bánásmód esetén – repedés keletkezhet vagy akár el is törhet. A bambusz-műanyag teraszburkolat fektetésénél a párnafákat előfúrást követően az aljzathoz kell csavarozni, majd a járófelületet – szintén előfúrást követően – a párnafához kell csavarozni rozsdamentes acél csavarokkal. A legszélső szálak kivételével a bambusz-műanyag teraszburkolat járófelületének rögzítése a gyártó által ajánlott, külön megvásárolható acél klipszekkel is történhet, melyek a járófelület hosszanti oldalain végigfutó horonyba illeszkedve még esztétikusabb rögzítést tesznek lehetővé. A klipszek párnafához történő rögzítésénél előfúrás nem szükséges. A klipszet úgy kell rögzíteni, hogy az egyik oldala a rögzítéskor leszorítsa a mellette levő járófelületet, majd a klipszek másik oldalának „megnyitását” (csavarhúzóval való fölhajlítását) követően illeszthető be a következő járófelület.

Lerakás előtt – hasonlóan a fa teraszburkolatokhoz – az alapanyag kizárólag súlyozás mellett; egyenletes, vízszintes területen tárolható. Hasonlóan a valódi fa teraszburkolatokhoz a felületi sérülések elkerülésének érdekében körültekintő használatot igényel (pl.: éles, hegyes vagy kemény tárgyak karcolást, bemélyedést okozhatnak). Felülete minden esetben bordázott, ezért biztonságosan alkalmazható vízparti burkolatként is.

A WPC járófelület és a hozzá tartozó alátétprofil kizárólag teraszburkolatként alkalmazható, teherviselőként, illetve szerkezeti célra nem használhatók.

A Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat felülete az általános tisztántartáson kívül nem igényel karbantartást, olajozást, lazúrozást vagy egyéb felületkezelést. Ellenáll a penészedésnek és a gombásodásnak is. Mint minden természetes alapanyagot tartalmazó felület, így a Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat színe is változik a lerakást követően a napfény és további környezeti hatások eredményeképpen. A Bonobo teraszburkolat megmunkált részei (faerezetű és szálcsiszolt felületek) a burkolat színétől függően, átlagosan 10–20% közötti mértékben világosodnak, míg a megmunkálatlan, lerakáskor sötétebb részek (pl. hornyok, barázdák, a burkolat éle) felveszik a megmunkált részek világosodás utáni színét, így a végső, egységes színfelület a lerakást követő 1-2 év alatt alakul ki.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a különböző alapanyagok színmagatartása eltérő lehet, így érdemes a színfelületek harmonizálását a teraszburkolat lerakását követő években véglegesíteni vagy a színek karakteres eltérésére törekedni.
 

A bambusz-műanyag teraszburkolat rögzítéséhez szükséges csavartípusok

Felhasználási terület
Anyagminőség Csavarméret
Párnafák rögzítéséhez A2 rozsdamentes acél 6x60 mm vagy 6x90 mm,
tipli méret: 8 mm
Acél klipszek rögzítéséhez A2 rozsdamentes acél 4x20 mm
Kezdő és záró járófelület rögzítéséhez (a csavarfejek süllyesztése szükséges) A2 rozsdamentes acél 3,5x35 mm,
süllyesztett fejű csavar
Oldaltakaró rögzítéséhez (a csavarfejek süllyesztése szükséges) A2 rozsdamentes acél 3,5x35 mm,
süllyesztett fejű csavar

A bambusz-műanyag teraszburkolat tisztítása


Az általános tisztítás a fentiek ellenére nem elhanyagolandó, hiszen a szennyeződéseket idővel sokkal nehezebb eltávolítani. Ha a bambusz-műanyag teraszburkolatot ismeretlen anyaggal kell tisztítani, javasoljuk, hogy egy nem feltűnő helyen végezzen próbát. A legtöbb általános szennyeződés vízsugárral eltávolítható.


Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat használati és karbantartási útmutató letöltése (.pdf) >>

 
Oldal ajánlása    |    Nyomtatóbarát változat    |    Hozzáadás a kedvencekhez
Lap tetejére
 
Oldaltérkép