Teraszburkolat.net - ismerje meg teraszburkolat típusainkat. Fa teraszburkolat, UPM teraszburkolat és Bonobo bambusz-műanyag teraszburkolat min?ségi alapanyagokból.
Teraszburkolat.net főoldal
 
Teraszburkolat kalkulátor   Ajánlatkérő űrlap   Kapcsolat   Kapcsolatfelvétel
Betűméret növel / csökken

Nyitoldal / Fa teraszburkolat / Fa teraszburkolat ismertető

Fa teraszburkolat ismertetőKültéri fa teraszburkolat


Fa teraszburkolat - kerti kiül? Minőségi fa teraszburkolat esetében legnépszerűbb a Sapelli fából készült fa teraszburkolat, de egyre elterjedtebb a vörösfenyőből és a hőkezelt borovi fenyőből gyártott fa teraszburkolat is.
Az általunk forgalmazott kültéri fa teraszburkolat natúr állapotban, különböző méretekben, előre megmunkálva kapható.
A fa teraszburkolat natúr állapotban is ellenáll az időjárási viszontagságoknak, de színe megváltozhat. Faolajjal kezelve az ellenálló képességét és a fa teraszburkolat színének tartósságát is növelhetjük. A fa teraszburkolat gyors száradásának következtében az egyes szálak végei berepedezhetnek, ami azonban a minsőgését nem befolyásolja. A fa teraszburkolat beltérben és fedett helyen évi egyszeri, kültérben évi kétszeri felületkezeléssel a szín felfrissíthető.
A fafajták zsugorodása, dagadása minden típusnál eltérő. Az állandó mozgás (dagadás-száradás) miatt minimum 2 mm-es résekre van szükség a fa teraszburkolat járófelületei között. Amennyiben ez a rés nincs meg a fa teraszburkolat deszkái felnyomhatják egymást, felpúposodnak, eltorzulhatnak.

Az alábbiakban a fa teraszburkolat három fő faanyagáról olvashat.


Fa teraszburkolat - Sapelli Mahagóni


A sapelli (tudományos neve Entandrophragma cylindricum) Nyugat- és Közép-Afrikában, Libériától, Kongón át, Ugandáig honos. Az akár 35-45 méter magasra is megnövő lombos fa hengeres törzse 15-25 méteren ágmentes. A trópusi alsó esőerdőkben különálló faként vagy elszórtan található meg. Kinézete, tulajdonságai és felhasználási köre a Mahagónihoz hasonló, ezért nevezik gyakran sapelli mahagóninak.
A sapelli fa szíjács része 3-8 cm vastag és krém-szürke színű. Ezt a részt nem használják fel a fa teraszburkolatokhoz. A geszt világosbarna vagy lazac rózsaszín, de hajlamos a sötétedésre, mely esetben a fa teraszburkolat színe akár a vörösesbarnát is elérheti. Számos közepes méretű, szétszórtan elhelyezkedő pórussal rendelkezik, melyek szabad szemmel a hosszmetszeten láthatók. A sapellei mahagóni a tölgyhöz hasonló keménységű, jól megmunkálható faanyag, sűrűsége kiszárított állapotban kb. 650-700 kg/m3. A 25 mm vastag 145 mm széles fa teraszburkolat járófelület mindkét oldala bordázott, ezért nem csúszik, biztonságosan alkalmazható teraszon, medence környékén, tóparton is. A fa teraszburkolat különböző hosszúságú szálakban (általában 150 és 480 cm között) áll rendelkezésre. Kezelés nélkül is ellenáll az időjárásnak, a gombásodásnak és a rovarrágásnak, azonban ápoló olajok alkalmankénti használata meggátolja a beszürkülést és növeli a fa teraszburkolat élettartamát.

Fa teraszburkolat - Vörösfenyő


Az Európában őshonos fenyők közül a vörösfenyő fája a legkeményebb és legtartósabb. Tömör szerkezetű, ellenálló, egyenes törzsű, lombhullató, jól megmunkálható fafajta. Érdemes tudni, hogy a vörösfenyőből készült fa teraszburkolat lakkozás után erősen sötétedik. A vörösfenyő vetemedésre és repedésre hajlamos fenyő fajta, ami azonban nem befolyásolja terhelhetőségét. Szerkezetéből adódóan a vörösfenyő fa teraszburkolat rendkívül erős, gyanta és csersav tartalma miatt jól tűri az időjárási viszontagságokat kémiai felületkezelés nélkül is. Évente kétszer ajánlott pigmentált felületkezelő olajjal átkenni. A vörösfenyő erős szerkezete miatt rendkívül fontos a fa teraszburkolat speciális rögzítése. Sűrűsége légszáraz állapotban 600-750 kg/m3.
A fa teraszburkolat járófelülete 140 mm széles 28, illetve 34 mm vastag és 3-tól 6 méteres hosszúságú szálakban kapható.


Fa teraszburkolat - Hőkezelt borovifenyő, Thermowood


A fa teraszburkolathoz használt hőkezelt borovi fenyő egy speciális kezelésnek alávetett kültéri fa burkolóanyag. A borovifenyőt
215 oC-ra melegítik, közben pedig gőzzel védik a felületét. Az eljárás hatására a fa szerkezete nagyban megváltozik. A fa kezelése után a belőle készült fa teraszburkolat csekélyebb nedvesség felvevő képességgel, jobb biológiai tartóssággal és kiváló stabilitással rendelkezik. Ebből adódik, hogy a hőkezelt borovifenyő, más néven Thermowood nem csupán a faanyag fajtája miatt, hanem a környezetkímélő tecnológiának köszönhetően alkalmas fa teraszburkolatok alapanyagaként.
A Thermowoodból készült fa teraszburkolat nem vetemedik és a megmunkálása is lényegesen könnyebb. A kisebb nedvességfelvétel miatt minimalizálódik az alakváltozás lehetősége. A fa teljes keresztmetszetében kávébarna színű, ennek megtartása érdekében ajánlott évente egyszer pigmentált faolajjal kezelni a fa teraszburkolatot. A hőkezelt borovifenyőből készült fa teraszburkolat élettartama még kezeletlen állapotában is jóval hosszabb a normál fenyőnél. A fa teraszburkolat hosszú élettartama a fa hőkezelésének köszönhető.


Fa teraszburkolat fotógaléria
 
Oldal ajánlása    |    Nyomtatóbarát változat    |    Hozzáadás a kedvencekhez
Lap tetejére
 
Oldaltérkép